„Od ziarna do chleba”
23 września uczniowie klasy IIIa odbyli wycieczkę do skansenu w Zubrzycy Górnej, gdzie uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych „Od ziarna do chleba”.
Dawna Orawa, to nie tylko piękna drewniana architektura, ale także czarny chleb i „moskol” wypiekany przez każdą gospodynię.
W trakcie zajęć uczniowie zobaczyli jak młócono zboże cepami, czyszczono ziarno na przetakach, mielono je na żarnach, a następnie zarabiano ciasto i formowano „moskole”,
które następnie piekło się na blasze. Dowiedzieli się jak przyrządzić najprostszy orawski posiłek.
Pani przewodnik opowiedziała im także o dawnych zwyczajach i tradycjach związanych z przygotowaniem i wypiekiem chleba.
Udział w zajęciach pozwolił bardziej zrozumieć uczniom fakt, że pieczywo które chętnie spożywamy wymaga przebycia długiej drogi produkcyjnej.
Własnoręcznie przygotowane moskole smakowały wyśmienicie, zwłaszcza popijane kawą zbożową.
Tekst: Zofia Skowronek
Dawna Orawa, to nie tylko piękna drewniana architektura, ale także czarny chleb i „moskol” wypiekany przez każdą gospodynię.
W trakcie zajęć uczniowie zobaczyli jak młócono zboże cepami, czyszczono ziarno na przetakach, mielono je na żarnach, a następnie zarabiano ciasto i formowano „moskole”,
które następnie piekło się na blasze. Dowiedzieli się jak przyrządzić najprostszy orawski posiłek.
Pani przewodnik opowiedziała im także o dawnych zwyczajach i tradycjach związanych z przygotowaniem i wypiekiem chleba.
Udział w zajęciach pozwolił bardziej zrozumieć uczniom fakt, że pieczywo które chętnie spożywamy wymaga przebycia długiej drogi produkcyjnej.
Własnoręcznie przygotowane moskole smakowały wyśmienicie, zwłaszcza popijane kawą zbożową.
Tekst: Zofia Skowronek